המצב ההומניטרי בצפון עזה הגיע לרמות בלתי נתפסות בשבועות האחרונים בעקבות הפעילות הצבאית הישראלית וצווי הפינוי שניתנו לתושבי צפון הרצועה בין ה-5 ל-7 באוקטובר. במשך יותר משבועיים, פלסטינים התמודדו עם תקיפות בלתי פוסקות מהאוויר והקרקע, תחת מצור הדוק שהביא להיעדר כמעט מוחלט של מזון, ציוד רפואי וסיוע הומניטרי.
על פי ההערכות, כ-70,000 בני אדם גורשו בכפייה מצפון הרצועה ולפחות 900 נהרגו. אנשים נמלטו מההסלמה באלימות ומהרעב שישראל יצרה באופן מכוון ואשר נועד לרוקן את צפון הרצועה מתושביה. כך, תושבי הרצועה חיים בפחד וטרור בכל רבדי החיים והם נאלצים לבחור בין צורות המוות השונות בצפון הרצועה לבין טיהור אתני. הנמלטים ל"אזורים בטוחים" מוצאים לעתים קרובות את האזורים הללו מופצצים לאחר הגעתם, והמעברים שמוגדרים על ידי כוחות ישראליים כ"בטוחים", מותקפים שוב ושוב.
במקביל, גם מצב הבריאות בצפון עזה הידרדר קשות. שלושת בתי החולים שם, שתפקדו חלקית, פעלו בקיבולת נמוכה מאוד בעקבות צווי הפינוי, המצור והמחסור החמור בציוד רפואי, דלק, מזון ומים. מצב זה סיכן למעלה מ-350 חולים ובמיוחד הפגיעים ביותר מביניהם שנמצאים ביחידות לטיפול נמרץ וכן תינוקות וחולים המחוברים למכשור תומך חיים.
פלישה לבתי החולים, תקיפת צוותי רפואה ומעצרם הפכו לפעולות שגרתיות שהצבא הישראלי מבצע ברוב בתי החולים ברצועה, לרוב אחרי כיתור, התקפת והטלת מצור על המתקנים הרפואיים וכל מי שנמצא בסביבתם.
בשיחה עם ד"ר מוניר אל- בורש, הוא אמר לנו כי בבית חולים כמאל עדואן עובדים כיום רק שלושה רופאים, זאת לאחר שכוחות ישראליים תקפו את בית החולים, שרפו אמבולנסים ועצרו כשלושים אנשי צוות רפואי. הוא גם ציין שחיילים חסמו את תנועת האמבולנסים באופן מוחלט והפגיזו את מיכלי החמצן, וכתוצאה מכך נהרגו שני ילדים ונפצעו עשרות בני אדם.
הפגיעה המכוונת בצוותים הרפואיים הפלסטיניים לא מסתכמת רק בתקיפת והטלת מצור על בתי החולים או מעצר ותקיפת רופאים אלא גם בפגיעה במשפחותיהם ובמעגלי התמיכה שלהם. כך התוודענו שלשום לד"ר חוסאם אבו סאפיה, מנהל בית חולים כמאל עדואן, שלמרות האיומים על חייו וחיי משפחתו, בחר שלא לעזוב את מטופליו ואת צפון הרצועה. זאת בשעה שהוא מתאבל בשברון לב על בנו, שנהרג בתקיפה ישראלית בג'באליה.
באופן דומה, בית חולים אל-עאודה וסביבתו כותרו והופגזו על ידי כוחות ישראליים שעצרו את ד"ר מוחמד עביד, מנהל היחידה לכירורגיה אורטופדית. מתוך בית החולים, מסר ד"ר בכר אבו ספייה כי רחפן יורה לעבר כל מי שזז בסביבת המתקן הרפואי ואף בתוכו. נכון לימים אלו נותרו כ-40 איש במתקן – חולים ואנשי צוות רפואי. גם בית החולים האינדונזי כותר והופגז, ומשרד הבריאות הפלסטיני דיווח על מותם של שני חולים בתוך בית החולים כתוצאה מהפסקת חשמל. כ-120 אנשים – מטופלים וצוותים רפואיים – נותרו במתקן.
אל-בורש מעריך כי בצפון הרצועה נותרו היום יותר מ-300 אלף בני אדם. התקיפות השיטתיות של הצבא הישראלי נועדו לפנות ולהשבית באופן מוחלט את שלושת בתי החולים האחרונים בצפון הרצועה מצוותי רפואה, ובכך לגרום לריסוק החברה האזרחית העזתית ולמנוע ממנה להתנגד לנסיונות ריקון האזור מתושביו.
אנו ממשיכים לקרוא לכלל הגופים הבינלאומיים וצוותי הרפואה ברחבי העולם להתערב בדחיפות – להתנגד לריסוק מערכת הבריאות העזתית ובתי החולים בצפון הרצועה, ולהפעיל לחץ על ישראל כדי לשים קץ לפשעיה בעזה.
אנו ממשיכים לקרוא לכלל הגופים הבינלאומיים וצוותי הרפואה ברחבי העולם להתערב בדחיפות – להתנגד לריסוק מערכת הבריאות העזתית ובתי החולים בצפון הרצועה, ולהפעיל לחץ על ישראל כדי לשים קץ לפשעיה בעזה.